4.11.11

Μητρότητα και έγκλημα


Ντοκιμαντέρ παρουσίαζε τις 10 πιο διαβόητες γυναίκες δολοφόνους και το 70% αφορούσε σε μητέρες παιδοκτόνους. Τα εγκλήματα διαπράχθησαν τη δεκαετία του 90. Σπάνια η υπεράσπιση ασχολήθηκε με την ύπαρξη των αναγκαίων συνθηκών για την υγιή έκφραση της μητρότητας, όπως η πνευματική και συναισθηματική ολοκλήρωση, η επιλογή, η οικονομική αξιοπρέπεια, η αξιοπρέπεια της ψυχικής υγείας.
Κυριάρχησαν επιφανειακοί χειρισμοί και κρίσεις με στόχο την ικανοποίηση του κοινού αισθήματος και οδήγησαν σε θανατική ποινή.

Όσο η μητρότητα θεωρείται ένστικτο που λειτουργεί αυτόματα και πάντα,
όσο η έκφραση της μητρότητας θεωρείται απαρέγκλιτα ανεμπόδιστη,
όσο η μητρότητα θεωρείται φυσική νομοτέλεια,
θα παραμένει ένα ακόμα ταμπού.
Και ως τέτοιο δε θα μελετηθεί αντικειμενικά ώστε να αμφισβητηθεί η ισχύς της ή να επαληθευτεί.
Η ημιμάθεια, η έλλειψη προβληματισμού και ενίοτε η χειραγώγηση συνοδεύονται συνήθως από την εύκολη επίκληση του φυσικού ένστικτου.
Η νόμοι της φύσης όμως δε διέπονται από αγνότητα και αγάπη.
Αντίθετα, οδηγούνται από την ικανότητα για πολύ σκληρή προσαρμογή του πληθυσμού στο περιβάλλον και μέσα στο πλαίσιο αυτό ανήκει το ένστικτο της μητρότητας. Ένα ντοκιμαντέρ παρουσίαζε θηλυκά ενός είδους χιμπαντζή που ανταγωνίζονται τα μικρά τους ως προς την εύρεση φαγητού. Ακόμα και σε σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες, όταν υπάρχει υπερπληθυσμός και ασιτία, η μητρότητα δεν αποτελεί αξία.

Γι'αυτό, ας αφήσουμε τη φύση ήσυχη και ας ασχοληθούμε με τις ανθρώπινες παραμέτρους. Ή, αν την πιάσουμε, ας την πιάσουμε σωστά: επικρατεί η αρχή της προσαρμογής.
Διαφορετικά, αυτό που επιτυγχάνεται είναι ένα ακόμα δογματικό μοντέλο συμπεριφοράς που επιβάλλεται στη γυναίκα και από το οποίο παρέκκλιση βαρύνει αποκλειστικά την ίδια, σαν να υπογραμμίζει τη γονιδιακή της αποτυχία να εκφράζει φυσιολογικά το φύλο της.

Για να αντιμετωπιστεί κάτι αποτελεσματικά, χρειάζεται προηγουμένως να κατανοηθεί.
Αλίμονο αν η κατανόηση συμπιεζόταν σε τόσο απλοϊκούς και χειραγωγήσιμους όρους: φύση, φυσιολογικός.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το κείμενό σου 30fill. Πόση άγνοια, πόση ημιμάθεια, πόση "παρανόηση" καθορίζουν το μέτρο της μέτριας κοινής λογικής μας...